Miljön krisar och alla måste hjälpa till

Det finns många kriser runt om i världen som vi inte vet något om, eller som vi inte bryr oss om eftersom det inte är i vår närhet, men förr eller senare påverkas även vi av det, eftersom jorden är rund och det inte finns så många platser att sticka huvudet i sanden i.

I Ystad Allehanda kan vi läsa att det för närvarande är en rejäl miljökris i Chiles huvudstad Santiago, något som tvingar myndigheter till smärre drastiska åtgärder där hela 900 fabriker ska stängas under 24 timmar samtidigt som runt 40 procent av biltrafikanterna i staden får se till att helt enkelt lämna bilen hemma. Något som sägs vara en bidragande orsak till luftföroreningarna är, förutom det uppenbara i fabriker och bilar, ett extra torrt klimat, torrare än på 40 år faktiskt. Svaga vindar och en påtaglig brist på regn ökar koncentrationen av just föroreningar i luften som omringar staden. Invånare i staden rekommenderas att inte motionera utomhus på grund av den dåliga luften.

Ja miljön är ett brinnande aktuellt ämne, särskilt som om även ett historiskt rekordstort möte angående just klimatet i dagarna inleds i Paris. Förhoppningen som finns är att världens länder ska enas om ett globalt klimatavta där den globala uppvärmningen på alla sätt möjliga ska hindras. Det som behövs är ambitioner, rättvisa och hållbarhet vad gäller själva avtalet. Ja för är det inte själva livet som står på spel? Det säger i alla fall Frankrikes president Francoise Hollande. Mer om detta går att läsa om i de flesta dagstidningar just nu, men kanske särskilt i denna artikel här i Expressen.

Vad kan gemene man göra för miljön?

Vad kan vi själva göra för att förbättra miljön egentligen? Jo ganska mycket, genom bland annat korrekt och hänsynsfull sopåtervinning, el-återvinning, klädåtervinning barn och mamma höstmen även att spara på energi på alla sätt möjliga – genom att släcka lampan, duscha bara så länge du faktiskt behöver, sänka värmen några grader inomhus samt äta och köpa mat som är lokalproducerat och miljövänligt. I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi numer läsa att det blir stopp för värmeljus i återvinningen, enligt ett nytt EU-direktiv – det är nu upp till kommunerna att dessa samlas in på ett annat sätt.